USLUGE

Otvaranje firme u Slovačkoj za državljane Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije 


Tipovi (pravne forme)
firmi u Slovačkoj 

Pod pojmom firma se razume: 

  • fizičko lice registrovano kao - privatni preduzetnik (slovački naziv je živnostnik)u kojoj fizičko lice samo obavlja privrednu delatnost (tzv. mala firma),
  • pravno lice, regostrovano kao - privredno društvo (u kojem su članovi jedno ili više fizičkih ili pravnih lica) a čije poslovanje vodi direktor (na slovačkom - "konatelj"), koji po osnovu direktorske funkcije može da dobije boravak - vizu). Najčešći tip ove firme je tzv. spoločnosť s ručením obmedzeným ili skraćeno (s.r.o.).

Otvaranje firme u Slovačkoj kao privatni preduzetnik (živnostnik)

Firmu kao privatni preduzetnik otvara stranac u Slovačkoj isto kao i slovački državljanin s time što firma može započeti sa delatnošću tek kada je fizičkom licu odobren boravak u Slovačkoj. U ovom slučaju fizičkom licu koje osniva firmu nije potrebna radna dozvola u Slovačkoj pošto on sam obavlja poslovnu delatnost. Za delatnosti koje će firma obavljati se izdaju licence od nadležnog državnog organa (živnostenský urad).


Otvaranje firme kao trgovačko društvo (s.r.o.)

Firma kao trgovačko društvo (napr. s.r.o.) je isto što i društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji ili Crnoj Gori. Vlasnik ove firme ima samo delimičnu odgovornost prema obavezama svoje firme i ne može biti tužen ukoliko je uplatio ceo osnovni kapital.

Minimalni osnivački (osnovni) kapital društva s.r.o. u Slovačkoj je € 5000. Ovaj iznos ne mora biti uplaćen prilikom osnivanja. Iz tog razloga osnivački troškovi su svedeni na minimum, t.j. samo na troškove pravnih, računovodstvene usluge i sudske takse. Ovi troškovi umanjuju osnovicu prilikom izračunavanja poreskih obaveza firme.

Osim osnivanja firme sa ograničenom odgovornošću (s.r.o.), pružamo i usluge osnivanja drugih vrsta (pravnih formi) firmi u Slovačkoj, kao što su:

  • akcionarsko društvo (a.s.),
  • ortakluk (v.o.s.),
  • komanditno društvo (k.s.),
  • inostrani ogranak (podružnica) inostrane firme u Slovačkoj.

info@slovackaviza.com

+421 905 322 663